Verdubbel de waarde van je promotie artikel en reduceer je kosten

Een relatiegeschenk, cadeau of promotie artikel is geweldig om te krijgen en het is een goed gevoel om dit weg te kunnen geven. De reden dit te doen is vaak ook ter bestendiging van het imago van een organisatie. Verreweg de meeste reguliere give away’s zijn verkrijgbaar vanaf enkele dubbeltjes per stuk. Je hebt er ook al vlug een aantal nodig wanneer je een meerdaagse beurs bezoekt bijvoorbeeld en dan kan de aanschaf van zo een promotie artikel toch oplopen; met name voor niet commerciële organisaties lijkt het dan een onverantwoorde keuze.

Wat ons vervolgens overkwam hadden we niet kunnen voorspellen

Dat dit niet het geval hoeft te zijn bewijst het bedrijf KoiQuestion; een journalistiek kennisportaal over de populaire siervis, de Japanse koi. Zij zijn klant van Euro-Logo en hebben de kosten van hun promotie artikel weten te reduceren, terwijl ze tegelijkertijd het effect ervan voor hun organisatie hebben weten te verdubbelen. De heer Tiebo Jacobs, eigenaar van KoiQuestion, doet zijn verhaal:

Tiebo: Wij hebben drie jaren geleden voor het eerst een silicone armbandje besteld bij Euro-Logo om weg te geven op beurzen en evenementen. Het was een zwart bandje met ons logo gegraveerd en onze slogan ‚sharing knowledge’. Gewoon zwart omdat we dachten dat dit het meest neutraal is en mensen het dan wel bereid zijn te dragen. Wat ons vervolgens overkwam hadden we niet kunnen voorspellen. De bandjes werden zo populair dat we er in een mum van tijd doorheen waren.

Schermafbeelding-2013-06-19-om-10.50.25

Dat jaar heb ik nog twee keer een hoeveelheid besteld en beide keren waren we er vroegtijdig doorheen. Mensen stuurden ons gewoon een e-mail om erna te vragen. Zelfs van een juf die het aan alle kinderen in de klas wilde geven. Geweldig natuurlijk, dat we er zo een bereik mee wisten te behalen. Waar het contact op een beurs vaak slechts vluchtig is, zullen zij ook in de dagen en weken erna nog even aan ons moeten denken, want we hebben bijna letterlijk een vinger aan de pols gehouden.

Het was dan ook beslist geen vraag om het jaar erop het volgende te doen. deze keer iets gewaagder met een rood bandje en de zwarte tekst; No Koi, No Life. Overweldigend was het en in drie beurzen tijd hebben we er misschien wel 5000 weg gegeven. Leuk en aardig natuurlijk, maar ondanks dat de bandjes beslist niet duur zijn, hadden we al wel voor duizend euro bandjes weg gegeven. Voor een vrijwillige organisatie als de onze; dat voort kan bestaan door sponsorgelden, is dat een hoop geld. Onze sponsoren betalen ons niet zodat wij het weg kunnen geven. Dit moeten we anders doen dachten we.

Wat nu ontstond was een meer oprecht contact tussen ons en de bezoekers van onze stand

Het afgelopen jaar hebben we daarom wederom een silicone bandje laten maken; deze keer wederom rood, maar nu met de witte tekst; Keep Calm, Keep Koi. We besloten het product up-te-graden tot een sleutelhanger dat Euro-Logo allemaal zeer netjes heeft verzorgd. Wat we vervolgens hebben gedaan is dat we gestopt zijn met gratis weggeven. De sleutelhangers verkochten we voor 1 Euro. Niet dat we eraan wilden verdienen, maar we propagandeerden daarbij dat 50 eurocent per sleutelhanger naar het Kinderen Kankervrij Fonds (KIKA) zou gaan. Het vervolg was dat we minder bandjes verkochten dan we eerder weggaven. Je zou denken dat dit nadelig is, maar ik ben ervan overtuigd dat dit niet het geval is. Toen het gratis was, was het zo van graai maar raak, soms tot het onbeschofte aan toe. De waarde die men er vervolgens aan hecht omdat het toch gratis was, is ook erg laag en zo wordt er dan door velen ook mee omgegaan.

silicone-armbandje5-300x225Wat nu ontstond was een meer oprecht contact tussen ons en de bezoekers van onze stand. Sommigen laten het na, anderen kopen er dan gelijk maar tien voor een tientje; het goede doel immers steunen terwijl zij zelf met een leuke sleutelhanger kunnen pronken is een win-win situatie. Op deze manier hebben we de kosten voor 90% weten te reduceren, terwijl we aan het eind ook nog een aardige duit voor KIKA hadden om over te maken. De publiciteit die we hiervoor terug krijgen geeft dus ook nog eens indirect een positief effect op onze organisatie.

Misschien doen we het volgend jaar wel weer iets anders, het is inmiddels een traditie geworden en hobbyisten verwachten ieder seizoen weer iets nieuws van koiquestion.com. We zijn ervan overtuigd dat dit wederom zal gaan lukken in samenwerking met Euro-Logo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *